Restauració de l’església de Sant Julià de Solanell (Alt Urgell)

0

Durant els darrers mesos s’han portat a terme els treballs per a la restauració arquitectònica de l’església de Sant Julià de Solanell (Castellbò-Alt Urgell). L’edifici de fesomia barroca, tot i tenir un origen romànic, se situa als afores del poble i presentava importants patologies que amb l’actuació han estat resoltes. En aquest sentit, s’ha intervingut a la part exterior de l’edifici, amb la millora de la coberta del campanar, malmesa de fa anys per un llamp, la impermeabilització de les àrees degradades del llosat de l’edifici i el segellat del carener, així com la reparació de les esquerdes de les façanes. A l’interior del temple, l’obra s’ha centrat en reparar una encavallada de fusta i en sanejar part de la volta de guix barroca que amenaçava de caure i el desenrunat de l’interior.

L’any 2018, arran de la descoberta de pintures murals romàniques de gran qualitat a l’interior de l’edifici, des del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a instàncies del Bisbat d’Urgell, es va realitzar una primera campanya de consolidació de les restes pictòriques que daten del segle XII. La intervenció arquitectònica recentment realitzada garanteix l’estabilitat de l’edifici i ha de permetre futures actuacions per a la preservació de la pintura mural descoberta.

Aquesta intervenció ha estat coordinada des del Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb el suport de la Delegació de Patrimoni del Bisbat d’Urgell, i ha comptat amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i una aportació del Bisbat d’Urgell.

Leave A Reply